PORTUGAL-VÄSTKUSTEN
CYKLA LÄNGS ATLANTKUSTEN
VARJE DAG- HELA ÅRET RUNT
2024

UPPTÄCK PORTUGALS VÄSTKUST
En vacker och vild kuststräcka längs Atlanten med bland annat naturreservatet Costa Vicentina. Sträckan mellan Lissabon och Sagres är extremt vacker del av Portugal. Med färja korsar ni floden Sados mynning och sedan börjar ert cykeläventyr.
 
En oförglömlig resa!
De första 30 km cyklar ni längs sandstranden genom risfält och når Sines. Här föddes den berömde upptäckaren Vasco da Gama. Här börjar naturreservatet Costa Vicentina med branta klippor som stupar ner i havet, omväxlande med sandstränder och små havsvikar. Här finns ingen trängsel, om möjligheter till bad.
Ni följer kustlinjen hela vägen ner till Cabo de Sao Vicente, Europas sydvästligaste udde. Kvällen och nästa dag, fram till det är dags för återtransfer kan ni tillbringa med att upptäcka Sagres. Återresan till Lissabon sker först med buss till Tunes och sedan med tåg till Lissabon, c a 3,5 h. I Lissabon tar ni taxi till ert hotell i centrala Lissabon.

Cyklingen svår och går mestadels på asfalterade vägar utan mycket trafik. En del stigningar och utförs löp får man räkna med. I högsäsong, mitten av juni till mitten av september får man räkna med mer trafik. 
Vi rekommenderar e- treekingbikes eller e- mountainbikes för denna resa.

HOTELL 

Ni bor på typiska portugisiska små hotell/pensionat, 3-4 stjärnor med frukost.
Halvpension går att boka. Pris på förfrågan. Extranätter kan bokas på alla orter längs resan. Pris på förfrågan.

NÄR

Vi bokar in er på valfritt datum under hela 2024. Resan kan genomföras januari – december, valfri dag hela året.
Avresedatum = första övernattning, dag 1.

RESA HIT

Närmsta flygplats är Lissabon. Vid cyklingens slut ingår transfer från Sagres till järnvägsstationen i Tunes, och tåg till Lissabon.
Resan till och från Lissabon ingår ej. Biljetter bokar ni billigast och bäst själva på nätet.

Dag 1.  Ankomst Sétubal.
Inkvartering på ert hotell. Informationsmöte på engelska med cykelutlämning.

Dag 2. Setúbal//Tróia – Vila Nova de Santo André. Ca 53 km på cykel, 500 m stigning.
Dagen börjar med att ni tar en färja över floden Sado och cyklar längs havet med kristallklart vatten och vita sandstränder. Ni kommer till de stora risfälten, vars historia ni kan studera i ett lokalt museum. Kanske vill ni ta ett dopp i den lilla insjön vid Melida. Ni kommer genom naturreservatet Lagoas de Santo Andre, ett område med laguner och dyner, här finner man ett stort antal vadarfåglar såsom storkar och flamingos. Övernattning i Vila Nova de Santo André.

Dag 3. Vila Nova de Santo André – Vila Nova de Milfontes, ca 57 km på cykel, 460 m stigning.
Dagens etapp tar er först till Sines, en stad byggd på klippkanterna som stupar ner mot Atlanten. Här finns en fästning med en av Portugals finaste utsiktspunkter. När ni lämnar Sines kommer ni snart till naturreservatet Costa de Vincentina med små sandiga vikar och klippor. Ni cyklar igenom fiskebyn Porto Covo och förbi ruinerna av en fästning från 1600-talet som bygges som försvar mot pirater. Långt ut till havs ser ni ön Ilha do Pessegueiro, med ännu en fästning byggd för samma ändamål. Ni är nu i Alentejo-regionen, med vidsträckta åkerfält, korkekar och pinjeskogaar.
Övernattning i Vila Nova de Milfontes, en liten idyllisk stad just där floden Mira flyter ut i Atlanten.

Dag 4. Vila Nova de Milfontes – Odeceixe, ca 49 km på cykel, 520 m stigning.
Dagens första stopp gör ni vid fyren Sentinela do Cabo Srdao, belägen på en imponerande klippa. Här kan man överraskande nog hitta stora vita storkar som byggt bo på klipporna. Detta är faktiskt den enda platsen i världen där storkar har etablerat sig på klippor och kan observeras året runt. Ni fortsätter till den lilla staden Zambujeira de Mar, belägen högt ovanför klipporna och där torget faktiskt är runt! Cyklingen fortsätter genom jordbrukslandskap fram till floden Seixe och byn Odeceixe, som har vackra vita stenhus med röda tegeltak. Byn ligger ovanför en av de vackraste sandstränderna på hela resan och vid floden Seixes mynning.

Dag 5. Odeceixe – Aljezur – Carrapateira/Pedralva, ca 47/51 kmpå cykel, 480/590 m stigning. 
Dagens etapp tar er genom ett landskap med vidsträckta ängar där vilda örter, blommor, gräs och eucalyptus fyller luften med underbara dofter. Särskilt på våren, när mandelträden blommar, är detta en oförglömlig upplevelse. Ni korsar floden Aljezur och kommer till staden med samma namn. Cykla förbi gamla stan och vidare till Carrapateira, belägen på en kulle bland dynerna. Vägen fram till Carrapateira, genom klippor och sandstränder, är otroligt vacker och bjuder på fina vyer över den blå Atlanten.

Dag 6. Carrapateira/Pedralva – Cabo de Sao Vicente – Sagres. Ca 41/38 km på cykel, 490/520 m stigning. 
Ni fortsätter er cykling genom det gröna landskapet och kommer till två fina sandstränder. En brant stig leder ner, först till Praia Barriga och sedan till Praia da Cordama. Bakom stränderna reser sig klipporna, men vid ebb kan man cykla från en strand till nästa. Cyklingen fortsätter genom ett stäppliknande landskap fram till Europas mest sydvästliga punkt, Cabo de Sao Vicente, med en fyr på dess högsta punkt.Sista sträckan till Sages följer ni kusten på en mycket vacker väg. I Sagres grundades sjöfartsskolan där Portugals bästa sjöfarare utbildades för att sedan upptäcka världen på andra sidan oceanerna.

Dag 7. Sagres – Tunes – Lissabon. Transfer med buss och tåg.

Dags att börja återresan till Lissabon. Transfer till järnvägsstationen i Tunes ingår och sedan kan ni njuta av tågresan (avgång 14.44) och landskapet med korkekar, olivträd, majsfält, betande kor och får. Vid ankomsten till Lissabon tar ni en taxi till ert hotell.
 
Dag 8. Hemresa. Eller varför inte några extra dagar i Lissabon.

Pris från 14 400 kr /person

Bagagetransport ingår.

Priser 2024

Priser per person i svenska kronor för 2024 .
Utresedag: VALFRI. Avresedatum bestämmer priset. (första övernattningen).

Vad ingår i resan?

- 7 övernattningar i dubbelrum med dusch o wc, inkl frukost. Små trevliga hotell/pensionat, 3-4 stjärnor
- Bagagetransport mellan hotellen
 - Färjebiljett Setúbal – Tróia
 -Transfer till Tunes järnvägsstation
 -Tågbiljett med Intercitytåg Tunes till Lissabon
 - Kartor och vägbeskrivningar på engelska, en per rum
- GPS-koordinater med daglig rutt, sevärdheter m.m
- Personligt välkomstmöte på engelska
- Service hotline alla