Toscanas kust 5 nätter
Cykel, bad, vin och antiken

CYKLA LÄNGS TOSCANAS KUST 5 NÄTTER
Vår nya resa innehåller det mesta av vad som förknippas med Toscana.
Ni får uppleva det typiska toskanska landskapet med många små välrenommerade vingårdar och de vidsträckta pinjeskogarna längs Etruskiens kust.
I detta område bodde under antiken etruskerna, ett fredligt och kulturellt utvecklat folk, som levde i samklang med naturen och landskapet, och de älskade vackra saker, god mat och dryck.

Föreställ er att ni reser i deras fotspår !
Resan avslutas i vinregionen Bolgheri, ansedd som kanske en av Italiens främsta vindistrikt.
Läs mer om Bolgheri på https://www.svd.se/a/y6E1Mr/bolgheri-ett-italienskt-vinmirakel.
Supertoscanare (eng. Super Toscanas) är italienska viner från Toscana där tillverkaren valt att klassa ner dem som Vino da Tavola (VdT) eller Indicazione Geografica Tipica (IGT) för att därmed kunna gå utanför de italienska vinlagarna och bland annat tillåta högre inblandning av druvsorter andra än de ursprungliga. Supertoscanarna anses ha väldigt hög kvalitet och också ett högt pris.

Cyklingen är lätt – medel med en del stigningar
Cyklingen går dels på avskilda cykelvägar (ca 50%), dels på småvägar utan mycket trafik, och vissa sträckor på vanliga landsvägar och små bruks vägar. I närheten av städerna får man räkna med en del trafik.
Totalt ca 280 km.

HOTELL 

Ni bor på trevlig 3-4 stjärniga, personliga hotell med frukost.

Hotellexempel:
Lucca: Hotel San Marco, Quercianella: Hotel Margherita. Castagneto Carducci. Hotel Zi Martino. 
Dessa hotell bokas i första hand, alternativ kan förekomma. 

NÄR

Reseperiod: Valfri dag mars t o m oktober 2024.

RESA HIT

Resa hit: 
Närmsta flygplatser är Pisa (www.pisa-airport.com) och Florens (www.aeroporto.firenze.it). Norwegian, Ryan Air och SAS  har bra flygförbindelser till Pisa. Tåg går mellan Pisa och Florens. www.trenitalia.com
Tåg hela vägen från Sverige går också utmärkt. Fråga oss om tips och råd.
Kommer ni med bil kan ni parkera på gården hos vår samarbetspartner. Måste bokas.

Dag 1. Ankomst Lucca.
Incheckning på ert hotell.
På kvällen (alternativt nästa morgon) hålls ett informationsmöte med vår lokala samarbetspartner, då får ni era cyklar, kartor samt GPS-koordinater att ladda ner till er mobil. Den medeltida staden Lucca är omgärdad av en 12 meter bred mur, där man kan gå och cykla.

Dag 2. Lucca - Pisa - Tirrenia, 51 km, höjd 215 m
Ni cyklar ut ur Lucca och passerar Nozzano, en medeltida by med välbevarad fästning. Nilämnar cykelvägen och cyklar genomstaden San Giuliano, med termalbad och marmorbrott, som en gång användes för att bygga de berömda byggnaderna i Pisa. Ni cyklar längs akvedukten från 1600-talet och kommer förbi Piazza dei Miracoli med det brömda lutande tornet.
Den sista etappen går genom gröna pinjeskogar, på en cykelväg på en nedlagd spårväg. Ni kommer ut till de fina sandstränderna vid Tirrenska havet för övernattning på Golf Hotel.

Dag 3. Tirrenia  – Quercianella. Ca 46 km, höjd 360 meter.
Idag följer ni först cykelvägen längs havet till Livorno, åtföljda av de ljuva dofterna från Medelhavet. Efter ett besök i Livornos centrum, ”Bella Venezia” cyklar ni åter ut mot havet. När ni kommer till Ardenza kan ni välja mellan att fortsätta längs med havet, på en ganska trafikerad väg men med en underbar utsikt över Toscanas övärld eller att ta Via del Santuario di Montenero, en stigning på ca 300 meter med panoramavyer. Sedan nedåt fram till dagens mål Quercianella.

Dag 4. Quercianella – Castagneto Carducci Bolgheri distriktet.. Ca 51 km, 280 m höjd.
Dagens etapp går söderut genom pinjeskogar och fina sandstränder. Temperaturen i denna del av Toscana är mestadels behaglig både vår och höst och ni får många tillfällen att koppla av på stranden eller ta ett bad. I Castagneto Carducci stannar ni 2 nätter.

Dag 5. Rundtur i Bolgheri vindistriket. Ca 35 km, höjd 200 m.
Idag är en höjdpunkt för alla vin älskare. Cykelturen går genom typiskt toskanskt landskap med böljande kullar, cypresser, vinodlingar, bondgårdar, precis så som vi ser det på bilder! Området ligger ganska nära havet och är inte speciellt backigt. Rutten går på ”Vinvägen längs den etruskiska kusten” https://www.deliciousitaly.com/tuscany-itineraries/etruscan-coast och ni kommer till Bibbona, Bolgheri och Castagneto Carducci genom hela området med de s.k. ”Supertoscanare” vinerna, såsom Sassiciaia och Ornellaia. Möjligheterna till provsmakning är många under dagen, innan ni mot kvällen är åter på ert bekväma hotell.

Dag 6. Hemresa.
Det är inte långt till järnvägsstationen i Donoratico, så ni kan ta tåget tillbaka till Pisa. Cyklarna lämnar ni på hotellet.

Pris från 11 700 kr /person

Bagagetransport ingår.

Priser 2024
Avresedatum: Varje dag 1 mars – 30 oktober 2024

Priser 2024

Ingår ej: City tax, turistskatt, att betala direkt till hotellen. Ca 1-5 euro per natt och person.

Vad ingår i resan?

- 5 nätter i delat dubbelrum med dusch, wc och frukost med 3-4 stjärnor
- Bagagetransport mellan hotellen
- Kartor och informationsmaterial på engelska. GPS-koordinater att ladda ner.