Toscanas kust 6 eller 7 nätter
Cykel, bad, vin och antiken

CYKLA LÄNGS TOSCANAS KUST ” I etruskernas spår”
Cykel, bad, vin och antiken.
Resan erbjuds dels som 7-nätters enligt program men även med 6 övernattningar, då utan dag 2 ( turen inåt landet från Lucca och tillbaka).
Resan finns också med 5 övernattningar. Lucca- Pisa - Quercianella - Bolgheri 2 nätter se resa här.
Vår nya resa innehåller det mesta av vad som förknippas med Toscana.
De spännande städerna Pisa och Lucca, fulla av konst, små byar med medeltida borgar, de eleganta badorterna i Versilien och de mer vilda stränderna vid Maremma. Ni cyklar längs floderna Arno och Serchio, förbi sjön Massaciucoli och åter ut till havet. Ni får uppleva det typiska toscanska landskapet med många små välrenommerade vingårdar och de vidsträckta pinjeskogarna längs Etruskens kust.
I detta område bodde under antiken etruskerna, ett fredligt och kulturellt utvecklat folk, som levde i samklang med naturen och landskapet, och de älskade vackra saker, god mat och dryck.

Föreställ er att ni reser i deras fotspår !
Resan avslutas i vinregionen Bolgheri, ansedd som kanske en av Italiens främsta vindistrikt. Läs mer om Bolgheri på https://www.svd.se/a/y6E1Mr/bolgheri-ett-italienskt-vinmirakel.
Supertoscanare (eng. Super Tuscans) är italienska viner från Toscana där tillverkaren valt att klassa ner dem som Vino da Tavola (VdT) eller Indicazione Geografica Tipica (IGT) för att därmed kunna gå utanför de italienska vinlagarna och bland annat tillåta högre inblandning av druvsorter andra än de ursprungliga. Supertoscanarna anses ha väldigt hög kvalitet och också ett högt pris.

Efter avslutad cykling kan ni göra en tur till ön Elba, färjan över från Piombino tar ca en timma. Ingår ej i programmet.
Cyklingen är lätt – medel
Cyklingen går dels på avskilda cykelvägar (ca 50%), dels på småvägar utan trafik, och vissa sträckor på vanliga landsvägar och små bruksvägar. I närheten av städerna får man räkna med en del trafik.
Totalt ca 280 km.

HOTELL 

sNi bor på trevliga 3-4 -stjärniga, personliga hotell med frukost.

Hotellexempel:
Lucca: Villa San Michele. Viareggio: Hotel Mercure. Tirrenia: Golf Hotel. Quercianella: Hotel Margherita. Castagneto Carducci. Hotel Zi Martino.
Dessa hotell bokas i första hand. Alternativ kan förekomma.

NÄR

Reseperiod: Valfri dag mars t o m oktober 2024.

RESA HIT

Närmsta flygplatser är Pisa (www.pisa-airport.com) och Florens (www.aeroporto.firenze.it). Norwegian , Ryan Air och SAS har bra flygförbindelser till Pisa. Tåg går mellan Pisa och Florens. www.trenitalia.com
Tåg hela vägen från Sverige går också utmärkt. Fråga oss om tips och råd.
Kommer ni med bil kan ni parkera på gården hos vår samarbetspartner. Måste bokas.

Dag 1. Ankomst Lucca.
Incheckning på ert hotell.
På kvällen (alternativt nästa morgon) hålls ett informationsmöte med vår lokala samarbetspartner, då får ni era cyklar, kartor samt GPS-koordinater att ladda ner till er mobil. Den medeltida staden Lucca är omgärdad av en 12 meter bred mur, där man kan gå och cykla.

Dag 2. Cykeltur till landsbygden runt Lucca. Ca 59 alt 36 km.
Höjd 330 m alt. 150 m
.
En dag på landet innan ni cyklar mot havet. Området runt Lucca är fullt av små medeltida byar, vingårdar, små bondgårdar och gamla olivoljekvarnar. Etapperna följer vin- och oljevägen "strada del vino e dell'olio " och tar er till vinodlingarna i området, som heter d.o.c Colline Lucchesi e Montecarlo, så ni har många möjligheter att provsmaka vin och lokala specialitéer direkt från vingårdarna. https://www.stradavinoeoliolucca.it. Vi har gjort ett förslag på 36 km men även ett lite längre upp till Montecarlo på 59 km. Den medeltida staden Montecarlo ligger på en höjd, (ca 250 m ö.h.) så cykeletappen blir både upp och nerför. Använd även denna dag till att upptäcka den fantastiska staden Lucca. (Denna dag faller bort om ni väljer 6 nätter).

Dag 3. Lucca – Viareggio. Ca 52 km, höjd 150 m.
Ni cyklar ut ur Lucca och passerar Nozzano, en medeltida by med välbevarad fästning, och efter en lätt stigning kommer ni till Massaciuccolisjön. Härifrån har ni en underbar vy över parken, kusten och havet. Ni fortsätter till Viareggio och Marina di Pietrasanta och att cykla längs längs de fina sandstränderna är en helt annorlunda upplevelse. Längs hela Versiliens kust löper en fin cykelväg.
Viareggio är en berömd badort med fiskehamn och båtvarv för yachter och lyxbåtar.

Dag 4. Viareggio – Tirrenia. Ca 49 km, inga backar.
Ni lämnar det fashionabla Viareggio och fortsätter söderut in i ett helt annat landskap med mer vild natur, doftande pinjeskogar och sanddyner.

Dag 5. Tirrenia – Quercianella. Ca 46 km, höjd 360 meter.
Ni följer cykelvägen som går längs nedlagda järnvägsspår och fortsätter längs floden Arno till dess mynning vid Marina di Pisa. Här kan ni följa cykelvägen längs havet till Livorno, åtföljda av de ljuva dofterna från Medelhavet.
Efter ett besök i Livornos centrum, ”Bella Venezia” cyklar ni ut mot havet. När ni kommer till Ardenza kan ni välja mellan att fortsätta längs med havet, på en ganska trafikerad väg men med en underbar utsikt över Toscanas övärld eller att ta Via del Santuario di Montenero, en stigning på ca 300 meter med panoramavyer. Sedan nedåt fram till dagens mål Quercianella.

Dag 6. Quercianella – Castagneto Carducci. Ca 51 km, 280 m höjd.
Dagens etapp går söderut genom pinjeskogar och fina sandstränder. Temperaturen i denna del av Toscana är mestadels behaglig både vår och höst och ni får många tillfällen att koppla av på stranden eller ta ett bad. I Castagneto Carducci stannar ni 2 nätter.

Dag 7. Rundtur i Bolgheri vindistriket. Ca 35 km, höjd 200 m.
Idag är en höjdpunkt för alla vinälskare. Cykelturen går genom typiskt toscanskt landskap med böljande kullar, cypresser, vinodlingar, bondgårdar, precis så som vi ser det på bilder! Området ligger ganska nära havet och är inte speciellt backigt. Rutten går på ”Vinvägen längs den etruskiska kusten”
https://www.deliciousitaly.com/tuscany-itineraries/etruscan-coast och ni kommer till Bibbona, Bolgheri och Castagneto Carducci genom hela området med de s.k. ”Supertoscanare” vinerna, såsom Sassiciaia och Ornellaia. Möjligheterna till provsmakning är många under dagen, innan ni mot kvällen är åter på ert bekväma hotell.

Dag 8. Hemresa.
Det är inte långt till järnvägsstationen i Donoratico, så ni kan ta tåget tillbaka till Pisa. Cyklarna lämnar ni på hotellet.
Vill ni ta en tur till ön Elba, med underbara stränder, gott om vandrings- och cykelvägar, så går färjan från Piombino, tar ca en timma. Detta ingår ej i programmet men vi hjälper gärna till med information.

Pris från 11 300 kr /person

Bagagetransport ingår.

Priser 2024
Reseperiod: Valfri dag mars t o m oktober 2024.

Priser 2024

Ingår ej: City tax, turistskatt, att betala direkt till hotellen. Ca 1-5 euro per natt och person.

Vad ingår i resan?

- 7 alternativ 6 nätter i delat dubbelrum med dusch, wc och frukost. 3-4 stjärnor
- Bagagetransport mellan hotellen
- Kartor och informationsmaterial på engelska. GPS-koordinater att ladda ner.