NYHET – cykla längs Rhenfloden

7 övernattningar 2024


FRÅN STRASBOURG TILL MAINZ
Floden Rhen är Västeuropas största flod. Den är 1 230 kilometer lång. Den rinner upp i Alperna och flyter från Bodensjön i Schweiz åt nord och nordväst genom Tyskland, Frankrike och Nederländerna till sitt utlopp i Nordsjön.
Rhen har genom historien varit den viktigaste handelsvägen mellan Medelhavets kulturer och norr. Redan för två tusen år sedan började man odla vin på sluttningarna, och det var romarna som hade med sig kunskapen.
 På denna resa får ni uppleva Rhenfloden med gemytliga byar med korsvirkeshus, vinodlingar med världsstatus såväl som små familjeföretag. Städerna Mainz, Koblenz, Bonn och Köln samt de välkända vinbyarna Rüdesheim, St. Goar med Loreleyklippan. Kultur, vin, världsarv och gemytlighet.

Cyklingen är lätt - normal
Längs hela Rhenfloden finns en fin cykelväg. Svårighetsgrad 2 på en 5- gradig skala.
Rhein Radweg eller Eurovelo 15.

HOTELL 

Välj mellan 2 olika kategorier med frukost. Halvpension kan inte bokas på denna resa.

Hotellexempel lämnas på begäran.
Kat A: 4-stjärniga hotell
Kat B: 3-stjärniga hotell
Variationer enligt önskemål. Extranätter går att boka i Strasbourg och Mainz.

NÄR

Resan kan startas torsdagar och lördagar under perioden 30 mars till 12 oktober 2024. Resan sker på egen hand.

RESA HIT

Strasbourg har internationell flygplats. Därifrån finns pendeltåg till Strasbourg järnvägsstation, tar ca 10 min. Alternativa flygplatser är Frankfurt Main, Basel samt Karlsruhe/Baden. Därifrån tåg till Strasbourg. www.bahn.com
Från Mainz tar ni tåget till Frankfurts Flygplats, tar ca 20-30 minuter. Tåg hela vägen via Köpenhamn och Hamburg fungerar utmärkt. www.bahn.com. Fråga oss om i behöver tips och råd. Jämför även med Interrailkort. www.interrail.se Kommer ni med bil finns allmänna parkeringsgarage i Strasbourg. Bagagetransport ingår.

Dag 1. Individuell resa till Strasbourg
Inkvartering på hotell i centrala Strasbourg, en charmerande stad med en fransk-tysk dubbelsjäl. Staden domineras av den gotiska katedralen och inte minst EU-parlamentet. Strasbourg har en mycket vacker innerstad med gamla korsvirkeshus.
På eftermiddagen/kvällen, alternativt nästa morgon, kan ni hämta ut era cyklar.

Dag 2.  Strasbourg – Rastatt (ca 65 km)
Halvvägs till Rastatt, vid Drusenheim, byter ni flodsida, med en färja över Rhen, från en elsassiska sidan till Baden Würtemberg i Tyskland. Ni kommer fram till barockstaden Rastatt, där ni kan besöka slottet med dess trädgård. Har ni tid så ta en avstickare till kurorten Baden-Baden.

Dag 3. Rastatt – Germersheim. (ca 55 km)
Ni fortsätter er cykling längs den tidigare flodbädden, Altrhein, genom ett vackert naturskyddsområde. Ni kommer till staden Germersheim, som är berömd för sin fästning. Staden ligger vackert vid Rhenstranden. Möjlighet att göra en båtutflykt under kvällen.

Dag 4. Germersheim - Heidelberg (ca 50 km)
Dagens första etapp är Speyer, en av Tysklands äldsta städer. Domkyrkan är världens äldsta bevarade romanska kyrka. Sedan lämnar ni Rhen för en dag för att via Schwetzingen ta er till Heidelberg, som ligger vid floden Neckar, biflod till Rhen. Här kan ni besöka det berömda slottet och njuta av denna vackra stad.

Dag 5. Heidelberg - Worms (ca 45 km)
Ni cyklar mot Ladenburg i ett område där romarna anlade teatrar och termalbad. Ni kommer till staden Worms, rik på historia redan före romarna.

Dag 6. Worms – Nierstein (ca 55 km)
Dagens cykling tar er längs Altrhein och vidsträckta fält. Ni kommer in i vinområdet Rheinhessen. I distriktet Bereiche Nierstein produceras de bästa vinerna i det som kallas för Rhenterassen, som omfattar nio byar vid den s.k. Rhenfronten, dvs. i direkt anslutning till Rhen. Byarna är (från norr till söder) Bodenheim, Nackenheim, Nierstein, Oppenheim, Ludwigshöhe, Guntersblum, Dienheim, Alsheim och Mettenheim. Från vakttornet i vinbergen har man en fin utsikt över Rhendalen. Byarna är mycket pittoreska.

Dag 7. Nierstein – Mainz (ca 20 km)
Ni cyklar genom vinodlingarna på cykelvägen som tar er in till Mainz centrum. Mainz historiska stadskärna, eller Altstadt, är ett resmål i sig. Här ståtar timmerklädda hus och byggnader i barockstil med ett brett utbud av butiker, pubar och restauranger, så besökare kan lätt tillbringa en heldag med mat, dryck och sightseeing i området. Slå dig ned på någon av uteserveringarna vid det historiska torget Kirschgarten och strosa nedför Augustinerstrasse, där du kan beundra den storslagna kyrkan Augustinerkirche.
 
Dag 8. Hemresa.

Pris från 11 500 kr /person

Bagagetransport ingår.

Priser 2024

Vad ingår i resan?

- 7 övernattningar i dubbelrum med dusch o wc i vald kategori, inkl frukost
- Bagagetransport mellan hotellen. Max 20 kg per väska
- Kartor och informationsmaterial på engelska/tyska
- GPS-koordinater att ladda ner.

I priset ingår ej: färjeöverfarter i Neuburg och Nierstein, ca 3 euro per person. Eventuellt kan sk turistskatt tillkomma med ca 1-2€ per person och natt. Betalas direkt till hotellen.