Provence och Camargue

PROVENCE MED SITT BÖLJANDE LANDSKAP
Provence med sitt böljande landskap, medelhavet och antiken. Därtill Camargue, det vilda deltalandskapet vid Rhônes mynning, känt för sina rosa flamingos, svarta tjurar och vita hästar. Denna tur som börjar och slutar i Orange, går nästan helt på svagt trafikerade vägar och bruksvägar. Cyklingen är lätt till medelsvår med några mindre backar i vissa områden.  

HOTELL 

Resan kan bokas i 2 olika hotellkategorier, A eller D.
Kat A: Bekväma hotell, 3 eller 4 stjärnor vissa med AC och Pool
Kat D: Högklassiga hotell, 4 stjärnor, centralt belägna, vissa med AC och pool
Alla rum med dusch/bad och WC
Klassificeringen gäller enligt franskt regelverk. Möjlighet finns att boka extra nätter. Halvpension kan ej bokas.

NÄR

Varje lördag och måndag. Vid fler än 4 personer möjlighet till andra datum/program
Säsong 1:      23/3 - 3/5 samt 6/10 - 14/10 2024
Säsong 2:       4/5 - 14/6 samt 8/9 - 5/10 2024
Säsong 3:       15/6 - 7/9 2024

RESA HIT

Resan till och från Orange ingår inte i priset. Orange går att nå med flyg, tåg eller bil. Närmsta flygplats är Marseille. Därifrån tar ni snabbtåget TGV till Orange. Tar ca 1,5 timmar. Ni kan också flyga till Paris eller Lyon och därifrån ta TGV-tåget till Orange.
Kommer ni med bil finns allmänt parkeringsgarage, ca 10 euro per dag. Kan ej förbokas.
Tåg hela vägen från Sverige fungerar också bra. fråga oss om ni behöver tips och råd.

Dag 1. Individuell ankomst till ert hotell.
Ankomst Orange, en stad med många ståtliga lämningar från romartiden, bland annat en amfiteater och en triumfbåge. Gamla stan är typiskt provencalsk med små butiker och caféer.

Dag 2. Orange – Chateauneuf –du-Pape – Avignon (ca 50 km).
Er första etapp tar er till den berömda vinorten Chateuneuf-du-Pape. Vidare på cykelvägar eller nästan trafikfria vägar till Avignon. Här kan man strosa i innerstaden och kanske besöka det berömda påvepalatset på en klippa i staden. Avignons äldre delar omges av en stadsmur från påvetiden, och bland annat kan ni se den berömda Avignon-bron från 1100-talet då Avignon var säte för påvarna från Rom.

Dag 3.Avignon – St. Rémy – Arles (ca 55 km).
På cykel till St. Rémy, den kanske vackraste och mest typiska av alla provencalska byar, med trånga gränder och en överväldigande doft av örter och blommor. Nu går det en hel del uppför mot Alpillen och ni har en underbar utsikt över Les Baux, kallad klippstaden. På väl utvalda småvägar kommer ni till Arles, en stad präglad av romersk kultur och historia. Arles var romartidens näst största stad men är också Vincent van Goghs hemstad. Här stannar ni i 2 nätter.

Dag 4. Arles – Camargue – Arles (ca 45 km).
På småvägar kommer ni till Camargue, ett underbart naturlandskap. Camargue är ett deltaområde mellan Rhônes två mynningar i Medelhavet, till hälften land, till hälften vatten. Här kan ni beskåda det rika fågellivet med bland annat rosa flamingos och silkeshäger. Camargue är berömt för de de vilda hästarna som Evert Taube så målande beskrivit och besjungit. Här finns svarta tjurar som används i den provencalska typen av tjurfäktning. Saintes-Maries-de-la-Mer är en berömd vallfartsort. Enligt legenden anlände två Marior hit i båt. De hade med sig tjänsteflickan Sara, som romerna betraktar som sitt skyddshelgon och årligen firar. På lugna småvägar tar ni er tillbaka till Arles.

Dag 5. Arles -Nîmes (ca 50 km).
Idag cyklar ni genom städerna Tarascon och Beaucaire, som båda ligger längs Rhônefloden. Ta gärna en paus på något cafe´ längs flodstranden. I Nîmes finns många välbevarade byggnader från romartiden. Ni kan besöka arenan, Maison Carrée eller de nyare delarna av staden.

Dag 6. Nîmes – Pont –du-Gard – Uzès (ca 50 km).
Den högt belägna borgen i Tarascon ledsagar oss på färden genom vinfälten i området Costières-de-Nîmes. Vid lunchtid ser ni redan Pont-du-Gard, en romersk viadukt som är världsberömd. Omgivna av doftande lavendel, timjan och rosmarin når vi den idylliska staden Uzès med medeltida charm, och ett torg omgivet av arkader. Övernattning i Uzes eller dess omgivningar.

Dag 7. Uzès – Orange (ca 55 km)
Idag ändrar landskapet karaktär igen och blir mera kulligt och böljande. Så småningom dominerar åter vin- och fruktodlingar. Ni korsar Rhône och kommer in i vinområdet Côte du Rhône och följer floden fram till Orange.

Dag 8.
Frukost och hemresa.

Pris från 12 100 kr /person

Bagagetransport ingår.

Priser 2024

Vad ingår i resan?

- 7 övernattningar på hotell i vald kategori
- Bagagetransport mellan hotellen.
- Informationsmöte med vår lokala samarbetspartner samt kartmaterial och vägbeskrivning på engelska. ett set per rum.
- Service – Hotline.
- App med GPS-data att ladda ner.