Klassiska Toscana 
7 nätter 


DRÖMMEN OM TOSCANA, LÅT DEN GÅ I UPPFYLLESE MED EN HÄRLIG CYKELTUR!
Toscana är förmodligen Italiens mest kända och mest älskade landskap. Här möter vi god mat, goda viner, vänliga människor, ett böljande landskap med cypresser, vingårdar och tusenåriga byar.
På denna resa får ni verkligen uppleva Toscanas hjärta med Puccini-staden Lucca, Pisa, Chianti distriktet, kurorten Montecatini samt en av världens vackraste städer, Florens.

Cyklingen är varierande
Cyklingen i detta område (215-235 km) är av varierande svårighetsgrad, medel/svår, de böljande kullarna innebär uppförsbackar, men också nedför. Cyklingen går mestadels på vanliga landsvägar. I närheten av städerna får man räkna med en hel del trafik.

HOTELL 

Ni bor på trevliga 3-4 -stjärniga, personliga hotell med frukost.

NÄR

Reseperiod:  
Dagligen 1 april - 31 oktober 2024.

RESA HIT

Närmsta flygplatser är Pisa och Florens.
Flygbiljetter bokar ni enklast och billigast via nätet. Tåg/buss går från Pisa och Florens flygplatser till Lucca.
www.trenitalia.com. www.pisa.airport.com
Tar ca 50 min från Pisa och 1,20 tim  från Florens. Tåg hela vägen från Sverige går också bra. Kommer ni med bil finns parkeringsmöjligheter. Måste bokas.

Dag 1. Ankomst Lucca.
På kvällen (alternativt nästa morgon) hålls ett informationsmöte med vår lokala samarbetspartner, då får ni era cyklar, kartor samt en app med information och GPS-koordinater.
Den medeltida staden Lucca är omgärdad av en 12 meter bred mur, där man kan gå och cykla. Hotel San marco. www.hotelsanmarcolucca.it

Dag 2. Lucca – Pisa - Lucca (ca 32 alt 58 km på cykel, inga backar).
Turen startar i Lucca och går till en antik akvedukt, som ni sedan följer ett stycke. Cyklingen går nu på en vanlig landsväg till Giuliano Terme med gamla termalbad, vidare till Massaciuccoli sjön, med anknytningar till Puccini, och längs med Monte Pisano som skiljer Lucca från Pisa. På vägen passerar ni en hel del fästningar och vakttorn som påminner om de många striderna mellan Lucca och Pisa. På små lugna landsvägar når ni Pisa (ca 32 km). Ta en titt på det lutande tornet, Piazza del Duomo, katedralen mm. Pisa är en av de äldsta städerna i Italien, förr en mäktig medtävlare till Venedig och Genua. Ni kan ta tåget tillbaka till Lucca, ca 30 minuter, men vi rekommenderar att ni cyklar tillbaka för rutten hem, ca 26 km, tar er förbi kloster och små idylliska byar. 

Dag 3. Lucca – Montecatini Terme (ca 48 km, ca 250 m.ö.h.).
Dagens etapp följer huvudsakligen vinodlingarna i området, som heter d.o.c Colline Lucchesi e Montecarlo, så ni har många möjligheter att provsmaka vin och lokala specialitéer direkt från vingårdarna. Den medeltida staden Montecarlo ligger på en höjd, (ca 250 m ö.h.) så cykeletappen blir både upp och nerför. Så småningom kommer ni ut på ett vackert slättland som omger Montecatini, med stora odlingar av blommor och prydnadsväxter. Här stannar ni i två nätter.
Hotel Croce di Malta. wwwghcrocedimalta.com

Dag 4. Montecatini Terme rundtur till Vinci i Chianti-distriktet.

Montecatini Terme är en välkänd turistort med termalbad, fler hundra hotell, vackra parker, massor av shopping, men ett lugnt och avkopplande tempo. Ni befinner er inte långt ifrån Vinci, Leonardo daVincis födelsestad. Cykelturen till Vinci går över ett våtmarksområde med många flyttfåglar. I Vinci rekommenderar vi ett besök i Leonardo da Vinci museet. Åter till Montecatini Terme.

Dag 5. Montecatini - San Miniato (ca 47 km, 170 m.ö.h.)

Färden går vidare mot San Miniato, längs med floden Arnos slättland, på den gamla pilgrimsleden Via Francigena. San Miniato ligger på en mindre höjd, (170 meter över havet) så dagens etapp bjuder inte på så mycket ansträngning. San Miniato är känd som centrum för den vita tryffeln, som man givetvis återfinner i den lokala maten. Här stannar ni 2 nätter.

Dag 6. San Miniato – rundtur.

Dagens tur följer den gamla pilgrimsleden Via Francigena fram till Gambassi Terme och utgör en av resans absoluta höjdpunkter. Ni fortsätter till Castelfiorentino, kallad "lilla Florens" och vidare till den vackra dalgången Val d'Elsa innan ni åter kommer till San Miniato. Hotel San Miniato.
www.hotelsanminiato.com

Dag 7. San Miniato – Florens (ca 53 km).
När ni cyklar vidare längs floden Arno är landskapet ganska platt fram till Empoli och Montelupo Fiorentino. Sedan väntar en stigning upp till Artimino med en hänförande utsikt över Arnodalen, med vinfält, olivlundar och lämningar av gamla byggnader. Artiminio är en perfekt plats för att njuta av det toscanska köket. Området är den ursprungliga jaktegendomen för familjen Medici som regerade i Florens i århundraden. Ni kommer till en sjö med en vacker park som är rekreationsområde för florentinarna. Ni följer sedan floden Arno, långt från trafiken. Ni kommer in i Florens vid Parco delle Cascine, och följer sedan cykelvägen längs Arno, Lungarno.
Välj bland Florens många sevärdheter. Inne i staden tar man sig bäst fram till fots. Vill ni göra en cykeltur rekommenderar vi Piazzale Michelangelo som är en populär utsiktspunkt och de flesta foton man ser över Florens är tagna just här.
Hotel villa Roayal. www.villaroyalfirenze.com
Dag 8. Hemresa. Skall ni tillbaka till Pisa tar tåget ca 1 timma.

Pris från 12 500 kr /person

Bagagetransport ingår.

Priser 2024
 VALFRI dag 1 april - 31 oktober 2024

Ingår ej: City tax, turistskatt, att betala direkt till hotellen. Ca 1-5 euro per natt och person.

Vad ingår i resan?

- Övernattningar i rum med dusch och wc, frukost på hotell, 3-4 stjärnor. de angivna hotellen är exempel. Liknande hotell kan bli aktuella.
- Bagagetransport mellan hotellen.
- Personlig information och cykel utlämning på engelska.
- GPS-koordinater att ladda ned med kartor och vägbeskrivningar samt information på engelska.
- Service hotline. Vår samarbetspartner finns i Lucca så ni kan lätt få hjälp om något skulle inträffa.
- Hjälm kan hyras för 350 kr - anges vid bokningstillfället