Donau med MV Swiss Crown****

Passau-Wien-Bratislava-Budapest-
Belgrad - Järnporten-Passau
2024

EN SPÄNNANDE RESA GENOM 6 LÄNDER MED VITT SKILDA KULTURER OCH LANDSKAP
Upplev Donau, den blå floden, på bekvämast möjlig sätt - med kombinationen cykel och hotellbåt.  Denna 14-dagarsresa tar er genom 6 länder, ända ner till Järnporten.
Järnporten kallas ett ställe där Donau trängs ihop av klippor och blir mycket smal, på gränsen mellan Serbien och Rumänien. Resan går genom idylliska vinregioner, förbi urgamla fästningar och underbara naturscener. Ni kommer till flera huvudstäder; Belgrad, Wien, Budapest, Bratislava,

På den serbiska sidan ligger en nationalpark, Đerdap. Här finns ett av världens största vattenkraftverk. Vid inloppet i Järnporten på den serbiska sidan ligger den gamla fästningen Golubački grad, troligen byggd under 1300-talet, och delvis under vatten sedan dess att vattenkraftverket byggdes under 1960- och 1970-talen.
Naturen ni möter är lika omväxlande som kulturerna. Fjord lika landskap, ungerska pustan, vinodlingar, sädesfält och den Blå Donau med dess många krökar.
Cyklingen är lätt till medelsvår och följer rutten Eurovel 6 och går mestadels längs med floden, i Österrike på den fina cykelvägen ”Donau Radweg”, Europas kanske finaste cykelväg. I Tyskland och Österrike på avskilda cykelvägar, i Ungern och Serbien mestadels på landsvägar med sparsam trafik eller cykelvägar som inte alltid är asfalterade. En etapp går i backig terräng.

Vissa dagar kan man välja mellan kortare och längre sträckor. Skulle ni inte vilja cykla en dag så åker ni helt enkelt med fartyget i stället.
Dina medresenärer kommer från många olika håll i världen. Engelsktalande reseledare finns med ombord och ger er daglig information om de upplevelser och sevärdheter som finns. All cykling sker på egen hand.
Möjlighet att boka guidad tur med engelsktalande guide. Se prislistan.
MV SWISS CROWN
MV Swiss Crown
Vårt fartyg MV Swiss Crown****, har 68 hytter, ca 14 kvm stora med 2 sängar bredvid varandra, vilka kan ställas isär. Hytterna är fördelade på tre däck; huvuddäck, mellandäck och övre däck. Alla hytter är lika stora och har eget badrum med dusch, hårtork, TV, säkerhetsfack och aircondition.
På mellan- och övre däck har hytterna stora, öppningsbara fönster. På Huvuddäck är fönstren halvstora och kan ej öppnas.
Ombord finns restaurang och panorama salong med bar. Det finns ett stort soldäck med solstolar och sittmöbler. Wi-fi mot betalning. Språk ombord är engelska och tyska.
Fler bilder här: 
http://scylla360.ch/swiss-crown/

Standardhytt = Huvuddäck, dubbelsäng som kan delas, ej öppningsbara fönster
Comforthytt = Mellandäck, dubbelsäng som kan delas, öppningsbara fönster
Superior hytt= Övre däck, dubbelsäng som kan delas, balkong
Minisuite = mellandäck, dubbelsäng som kan delas, öppningsbara fönster, Minibar
Avgångar med MV Swiss Cown till Belgrad och Järnporten 2024
Lördag 4 maj, 3 augusti, 28 september 2024.
Avgång = datum för start från Passau.

Resa hit med tåg, flyg eller bil
Resan till och från Passau bokar ni själva. Närmsta flygplatser är München och Wien. Från båda flygplatserna finns utmärkta tågförbindelser med Passau. Tåg från München till Passau tar ca 2-2,5 tim. www.bahn.com. Från Wien till Passau tar det ca 2,5-3 tim med tåg. www.oebb.at
På begäran kan vi boka transfer tur och retur flygplatsen i München,
pris enkel resa 3 300 kr. Är ni 4 personer eller flera, begär offert.
Väljer ni att åka tåg hela vägen går rutten via Köpenhamn, Hamburg och München.
Gå in på www.bahn.com (tyska järnvägen) eller jämför med Interrailkort, www.interrail.se
P-plats går att boka om ni kommer med bil. Kostnad 119 euro utomhus i inhägnat område, 135 euro i garage. Transfer tur och retur fartyget ingår. Bokas via oss, betalas på plats. Kontakta oss gärna om ni undrar över något.
Program 2024
Lördagar 4 maj, 3 augusti, 28 september 

Dag 1. Passau – Engelhartszell
Individuell anslutning till Passau. Ombordstigning kl  16.00 på MV Swiss Crown som väntar vid kaj. Kl 18.00 avgår fartyget och ni kan njuta av en sista blick över Passau medan ni sakta glider fram på Donau.

Dag 2. Donauschlinge/Engelhartszell - Aschach (ca 42 km)
Er första cykeldag börjar med en tur från Obernzell genom den fantastiska Donauslingan, en passage där Donau gör en skarp kurva och som är en av de vackraste delarna av Donau. Vidare till Engelhartszell,  där ni kan besöka trappistklostret för en uppiggande dryck. Längs er fortsatta väg kan ni också besöka något av de många cider bryggerierna. Cyklingen går genom ett romantiskt och slingrande flodlandskap med små byar omgivna av gröna berg. I den lilla orten Aschach går ni ombord på ert fartyg och seglar vidare för att nästa morgon ankomma till Devin.

Dag 3. Devin – Bratislava (ca 15 - 43 km).
Dagens cykeltur går längs med den tidigare järnridån, till slottet Hof med en praktfull terrassträdgård. Ni cyklar genom Österrikes ”grönsaksträdgård” och kommer till Slovakiens huvudstad Bratislava. På kvällen finns möjlighet att följa med på en tur genom gamla stan (mot tillägg). Fartyget seglar under natten till Budapest.

Dag 4. Budapest. Vilodag eller cykelutflykt till Szentendre (ca 54 km).
Från soldäck har ni en fantastisk utsikt över landskapet och den vackra staden Budapest. Det finns möjlighet att följa med på en guidad cykeltur alt. med buss till Budapests sevärdheter (mot tillägg). Eller så gör ni en utflykt till konstnärsbyn Szentendre med behagfull atmosfär, vackra barockmiljöer, butiker, gallerier och museer med konstsamlingar och ikoner. På kvällen valfri utflykt med folkloreshow.

Dag 5. Baja – Mohacs (ca 37 km).
Fartyget tar er till Baja, en lugn barockstad som är berömd för sin fisksoppa, och ni cyklar vidare genom fördämningarna vid Gemenc, ett skogsområde med ett rikt djur- och fågelliv. Ni fortsätter genom ett vackert odlingslandskap och sista etappen tar ni en färja till Mohacs, den sydligaste av Ungerns städer vid Donau. Här har det utkämpats två slag med turkarna.

Dag 6. Belgrad – vilodag.
Ni kan upptäcka staden antingen med buss eller cykel, en tidsresa där ni får höra om Jugoslaviens uppgång och fall. På kvällen möjlighet att besöka en folkloreshow med traditionella danser från hela landet, åtföljt av en måltid med bömiska specialiteter till tonerna av ett serbiskt band. (Mot tillägg)

Dag 7. Cataract dalgång / Järnportens nationalpark – vilodag
Ni passerar genom ett fjord likt landskap, på nära håll från fartygsdäcket. Donau skär genom bergskedjan Karpaterna, ett spektakulärt landskap med djupa raviner, mörka skogar och ointagliga fort som speglar sig i Donaus blå vatten.
Detta naturfenomen kommer att ta andan ur er!

Dag 8. Novi Sad – Ilok (ca 48 km)
Högt över staden Vojvodina ser vi fortet Petrovaradin. Ni cyklar uppströms på en helt platt cykelväg, sedan tar ni en färja för att komma till Fruska Gora, med frukt- och vinodlingar och små idylliska bondbyar. I den lilla medeltida staden Ilok handlar allt om vin. På kvällen finns en möjlighet att provsmaka de lokala vinerna i en vinkällare.

Dag 9. Batina – Mohacs (ca 42 km)
Ni befinner er i området där de tre länderna Kroatien, Serbien och Ungern möts, när ni cyklar vidare längs Donau, genom små idylliska byar och oändliga rapsfält. Bönderna hälsar glatt och av och till möter ni en hästkärra. I nationalparken Nemzeti finner ni orörd natur och efter en färjeöverfart till Mohacs, kan ni besöka storkmuseet och minnesmonumentet over slagen vid Mohacs.

Dag 10. Kalocsa – Solt (ca 50 km)
Kalocsa är Ungerns ”Paprikastad” och staden domineras färgrika hus med handmålade blomstermotiv och den imponerande katedralen vars spiror syns långväga i det platta landskapet. Här finns ett Paprikamuseum som man kan besöka. Ni fortsätter på fina cykelvägar längs fördämningarna som skyddar floden, och fram till den ungerska pustan.
Ni cyklar genom fruktodlingar och åkrar som sträcker sig så långt ögat kan nå, och kommer till Solt. Här föddes den berömde dirigenten Sir George Solti. Sevärt är Vecsey slottet och biblioteket med över 34000 böcker.

Dag 11. Donaus knä – Esztergom (ca 43 km)
Donaus kantas av branta skogs sluttningar på vägen genom ”Ungerns Wachau”. Den vackra ön Szetendre ligger mitt i floden och andas pustans romantik. Ni cyklar vidare på fina cykelvägar genom små idylliska ungerska byar. Katedralen i Esztergom, Ungerns största kyrka, kan ses på långt håll, och är väl värd ett besök.

Dag 12. Wien– vilodag eller rundtur på cykel.

Efter så många upplevelserika dagar förtjänar ni att ta det lugnt. När fartygen seglar in mot Wien kan ni njuta av den fina vyn över staden. Wien är fullt av underbara sevärdheter, den kejserliga Hofburg, Stephansdomen, Spanska Ridskolan. På kvällen möjlighet till klassisk konsert på någon av Wiens konsertlokaler.

Dag 13. Wien – Vilodag eller rundtur på cykel eller med buss.
Ni kan följa med på en guidad cykeltur genom Wien eller stiga på en Hop-on-hopp-off-buss. Ett måste är ett besök på något av Wiens alla caféer med en Sachertorte och en kopp kaffe. Besök gärna någon av Wiens många vinstugor eller restauranger. Under natten seglar MS Carissima till Wachau.

Dag 14. Wachau/Krems – Melk (ca 37 km)
Er sista cykeldag bjuder på en etapp med underbara naturscenerier, små byar, vinodlingar, borgar, kloster och ruiner i den berömda Wachaudalen. I Weissenkirchen kantas cykelvägen av vinstugor, så ta chansen att provsmaka! Dagens mål är Melk med det berömda Stift Melk. På kvällen kan ni njuta av en festlig avskedsmiddag ombord.

Dag 15. Hemresa
Under förmiddagen kan vi njuta av livet ombord och den vackra utsikten. Ungefär kl. 11.00 är det dags att ta farväl och gå iland. Anslutnings resor bör bokas tidigast 12.00.
Med reservation för ändringar i programmet, beroende på väder och andra omständigheter utanför vår kontroll, såsom hög- eller lågvatten, fel på broar och slussar, maskinskador m.m.

Pris från 29 400 kr/person

 

Vad kostar resan?

* Tillägg för guidad resa inkluderar: (genomförs vid min 10 bokade)
  • Reseledare som cyklar med gruppen. Guidning på engelska
  • Färjeavgifter
  • Stadsrundtur med buss i Budapest, Belgrad samt guidad cykeltur i Wien
  • Hyra av hjälm
  • Priset gäller per person i svenska kronor

Vad ingår i resan?

- 14 nätter i vald hytt kategori.
- 14 x helpension, från middag dag 1 t o m frukost dag 15.
- Frukostbuffé, möjlighet att göra lunchpaket vid frukosten, alternativt enkel lunch om man väljer att stanna ombord, eftermiddags snack, middag med menyval 2-3 rätter, eftermiddagskaffe
- Hamnavgifter
- Välkomstdrink
- Musiker ombord
- Galamiddag sista kvällen med cocktail och crew show
- Daglig städning av hytten, handdukar och sänglinne
- Kartor, broschyr material, vägbeskrivningar samt GPS-koordinater. Daglig information på engelska/tyska av reseledaren ombord. Cyklar ej med gruppen. - Möjlighet att köpta till guidad tur, se prislistan.

I priset ingår ej: drycker till maten, ev. utflykter och entréavgifter, dricks till personalen ombord (frivilligt) ,
resa till och från Passau.