Floden Elbe med Prag
 M/S Florentina
2024

För er som uppskattar konceptet med cykel & båt finns ännu ett spännande resmål - Floderna Elbe och Moldau i Tjeckien med start och slut i Prag!
Ni bor bekvämt på en flodbåt, cyklarna finns med ombord, ni har er hytt hela veckan, inget bagage att packa, ni äter och sover ombord, fartyget förflyttar sig under dagen medan ni cyklar till nästa stopp. Skulle ni inte vilja cykla en dag, så åker ni helt enkelt med fartyget istället.
Tjeckien är en liten republik i hjärtat av Europa. Här finns idylliska små byar, slott och borgar och medeltida arkitektur.
Resan börjar och slutar i Prag, Tjeckiens gyllene huvudstad.  
Det tjeckiska köket är mustigt och de lokala ölsorterna är uppskattade även utomlands.
Varje dag serveras frukostbuffé ombord, samt 3-rätters middag. Eftermiddagskaffe/the med kakor. Möjlighet att göra lunchpaket vid frukosten, alternativt enkel lunch om man väljer att stanna ombord.

Cyklingen
Cyklingen är lätt till medel, passande cyklister med normal kondition. Mestadels på asfalterade cykelvägar, eller lätt trafikerade mindre vägar. Vissa kortare sträckor på mer trafikerade vägar. Mestadels platt terräng, med några mindre backar.
 MS Florentina
Är ett komfortabelt och trevligt mellanklass fartyg, byggt 1980 och komplett renoverat 2008-2014. Den tjeckiska kökschefen lagar lokala rätter som serveras i restaurangen. Ombord finns bar, en liten lounge, en panorama salong på övre däcket samt ett soldäck med solstolar.
Övre däck finns det 46 hytter för max 86 passagerare. 16 tvåbädds hytter,
ca 10 kvm och 4 enkelhytter ca 8 kvm, alla med fransk balkong, öppningsbara fönster.

huvuddäck finns 24 tvåbäddshytter, ca 10 kvm samt 2 enkelhytter,
ca 8 kvm. Hytterna på huvuddäck har fönster, ej öppningsbara. Alla hytter har sängarna på golvet (ej våningssängar). Samtliga hytter är utsides, har dusch och wc, hårtork, TV, kassafack, och air-condition. Wifi finns ombord och fungerar på delar av sträckan. Kategori Eco betyder att hytterna ligger i fören eller aktern på fartyget och visst motorljud kan förekomma.
Längd 80 m, bredd 9,6 m, djup 1,5 m, tjeckisk flagg, max 86 passagerare.
Valutan ombord är Euro, Visa och Mastercard går bra. Specialkost kan fås mot förhandsanmälan och tillägg.
Utresa 2024
Lördagar 29 juni, 6 juli, 13 juli, 20 juli, 27 juli, 3 augusti 2024.

Resa hit 
Närmsta internationella flygplats är Prag.
Flygbiljetter bokar ni enklast och billigast själva via nätet.
Tåg hela vägen går också bra. Kommer ni med bil finns parkeringsmöjligheter. Kontakta oss gärna om ni undrar över något.

Dag 1. Individuell resa till Prag
Ombordstigning på MS Florentina från 16.00. Efter middagen kan ni ta en promenad över Karlsbron och beundra den vackert upplysta borgen. MS Florentina ligger kvar i Prag under natten.

Dag 2. Prag - Kralupy, ca 28 km på cykel.
Cykel utlämning och dags för er första etapp. Ni cyklar ut ur Prag längs floden Vlata, via Troja till Klecanky och korsar sedan Vktava och via Drasty och Vodochody tillbaka till MS Florentina som ligger i Kralupy (från ca 17.00)

Dag 3. Kralupy - Melnik, ca 25 km. Båtresa till Litomerice/Leitmeritz
Efter frukost bär det åter iväg på cykel längs Moldau, till Nelahozeves.  Vidare till Nelahozeves slottet, som är ett av de mest kända renässansslotten i Böhmen och även kallas "Tjeckiens lilla Louvre". Möjlighet att besöka Antonin Dvoraks födelsehus. Vidare genom Veltrusy park med många skulpturer och paviljonger.
Åter ombord på MS Florentina för färd på Elbe till Litomerice under eftermiddagen.

Dag 4. Litomerice, vilodag eller valfri cykeltur
Dagen står till ert förfogande efter fritt val i Litomerice, en av Tjeckiens vackraste städer. Här ser ni vackra, färgglada gotiska renässans- och barockbyggnader, inramade av en välbevarad stadsmur. Stephansdomen, ett utbrett historiskt tunnelsystem samt biskopsresidenset är andra sevärdheter. Ni kan göra en cykeltur till Teresienstadt, ca 10 km t/r. De som vill göra en längre cykeltur cyklar till genom vindistriktet Velke Zernoseky, via Böhmiska porten och till Burg Strekov, vackert belägen i Elbedalen. Härifrån har ni en underbar utsikt över floden och de omgivande bergen. Ca 47 km t/r. MS Florentina ligger över natt i Litomerice.

Dag 5. Båtresa Litomerice - Roudnice /Roudnice - Melnik - Mlcechvosty. Ca 43 km på cykel.
Tidigt på morgonen avgår MS Florentina till Roudnice där ni går iland ca 09.00 och börjar dagens cykeltur. Ni följer mestadels floden Elbe och kommer så småningom åter till den vackra staden Melnik. Från slottsberget kan ni beundra platsen där floderna Elbe och Moldau flyter samman. Vidare på cykel till Mlcechvosty, där MS Florentina väntar från ca 17.00.

Dag 6. Mlcechvosty - Prag, ca 42 km på cykel
Idag följer ni floden Moldau tillbaka till Prag. Ni kan om ni önskar stanna ombord och njuta av utsikten från soldäck. MS Florentina ankommer Prag ca 15.30. Resten av dagen har ni till förfogande i Prag. Upptäck t.ex. den högra Moldaustranden, Neustadt och de judiska kvarteren. Prag som är huvudstad och största stad i Tjeckien Staden har drygt 1,2 miljoner invånare.  Sedan 1992 har stadens gamla centrum varit upptaget på Unescos världsarvslista.
Prag ligger i den tidigare österrikiska provinsen Böhmen, som sedan 1993 tillsammans med Mähren utgör Tjeckien. Böhmen var från början ett självständigt kungarike, men genom ett flertal giftermål blev landet en del av habsburgarnas område år 1526. Samtidigt blev landet en österrikisk provins, och Prag var i hög grad en tyskspråkig och tyskkulturell stad. Framgångsrika tyskspråkiga författare och diktare, som Franz Kafka och Rainer Maria Rilke, föddes i Prag.

Dag 7. I Prag. utflykt till Zbraslev och tillbaka, ca 31 km på cykel.
Valfri cykeltur längs den högra Moldaustranden till Zbraslav och tillbaka. Sevärt är borgen Vysehrad, säte för de tidigaste tjeckiska adelsläkterna.
Dag 8. Hemresa
Utcheckning efter frukost, senast 09.00. Med reservation för ändringar i programmet, beroende på väder och andra omständigheter utanför vår kontroll.

Pris från 11 950 kr/person


Priset gäller per person i svenska kronor.
UTRESA 2024: lördagar 29/6, 6/7, 13/7, 20/7, 27/7, 3/8

Vad ingår i resan?

- Del i utsides hytt i vald kategori
- Helpension med frukostbuffé, lunchpaket alt. enkel lunch om man stannar ombord, Kaffe/the på eftermiddagen, 3-rätters middag
- Välkomstdrink.
- Daglig städning av hytten, handdukar och sänglinne.
- Daglig information av rese ledningen ombord, på engelska.
- Kartmaterial på engelska för cykling på egen hand, 1 st/hytt. GPS-koordinater
- Hamn, sluss och passageraravgifter.
I priset ingår ej drycker till maten, ev entréer och utflykter, resan till och från Prag, dricks till personalen ombord (frivilligt)