Donau med M/S Prinz. Katharina ****
och M/S SE-Manon ****
Passau-Wien-Bratislava-Budapest-Passau 2024

UPPLEV DONAU, DEN BLÅ FLODEN PÅ BEKVÄMASTE SÄTT MED KOMBINATIONEN CYKEL OCH HOTELLBÅT
Upplev Donau, den blå floden, på bekvämast möjlig sätt, med kombinationen cykel och hotellbåt. Fina hytter, restaurang, salong, bar och soldäck. Poolen är tillgänglig juni-augusti. Fartyget förflyttar sig under dagen medan ni cyklar, framemot eftermiddagen går ni ombord till er väntande hytt och middag, inga väskor att packa.

Cyklingen går mestadels längs med floden, på den fina cykelvägen ”Donau Radweg”, Europas kanske finaste cykelväg. Denna cykeltur är enkel och lämplig även för nybörjare, utan backar.
Vissa dagar kan man välja mellan kortare och längre sträckor. Skulle ni inte vilja cykla en dag så åker ni helt enkelt med fartyget i stället.
Era medresenärer kommer från många olika håll i världen. Engelsktalande reseledare finns med ombord och ger er daglig information om de upplevelser och sevärdheter som finns.   
 Ni kan välja mellan 2 förstklassiga fartyg, MS Prinzessin Katharina och MS SE-Manon
All cykling sker på egen hand.
MS PRINZESSIN KATHARINA
MS Prinzessin Katharina
är ett trevligt fartyg av premium klass, 4 stjärnor ****,smakfullt inrett i klassisk stil, med trevlig personal. Det finns 2 däck, Övre däck och Huvuddäck (nedre däck) samt soldäck. Alla hytter är på ca 11 m2, är utsideshytter och har dusch/wc, hårtork, TV, telefon och individuellt reglerbar luftkonditionering. MS Prinzessin Katharina kan ta 140 passagerare, är 110 meter långt, 11,20 meter brett. På det delvis övertäckta soldäcket finns solstolar och sittgrupper.
På det Övre däcket finns panorama restaurangen, salong med bar, samt 29 tvåbäddshytter, en trebäddshytt samt en enkelhytt. Samtliga hytter har s.k. fransk balkong, dvs öppningsbara fönster ända ner till golvet. Ca 11 m2. 2-bäddshytterna har 2 sängar på golvet, en säng som på dagen används som soffa samt en bädd som kan fällas upp så att man har mer plats i hytten. I trebäddshytten finns dessutom en övre bädd som fälls ner från väggen (max 80 kg).
Huvuddäck finns 38 tvåbäddshytter samt en enkelhytt. Alla hytter ca 11 m2.
Hytterna har 2 sängar i vinkel på golvet samt ett panoramafönster, ej öppningsbart.
Avgångar 2024 MS Prinzessin Katharina
Lördagar 13/4, 27/4, 11/5, 25/5, 1/6, 8/6, 15/6, 13/7, 20/7, 17/8, 24/8, 28/9, 5/10 2024

Resa hit med tåg, flyg eller bil
Resan till och från Passau bokar du själv. Närmsta flygplatser är München och Wien. Från båda flygplatserna finns utmärkta tågförbindelser med Passau. Tåg från München till Passau tar ca 2-2,5 tim. www.bahn.com . Från Wien till Passau ca 2,5-3 tim. www.oebb.at
På begäran kan vi boka transfer tur och retur flygplatserna i München eller Wien.
Väljer ni tåg hela vägen går rutten via Köpenhamn, Hamburg och München.
www.bahn.com eller jämför med interrailkort, www.interrail.se P-plats går att boka om ni kommer med bil. Kostnad 78 euro per vecka utomhus i inhägnat område, 92 euro per vecka i garage. Transfer tur och retur fartyget ingår. Kontakta oss gärna om ni undrar över något.
 

Program Passau-Wien-Budapest - Bratislava- Passau
MS Prinzessin Katharina

Dag 1. Passau – Engelhartszell
Individuell anslutning till Passau. Ombordstigning på fartyget kl 16.  Kl 19.00 avgår fartyget mot Engelhartszell.

Dag 2. Engelhartszell – Donauslingan – Aschach – Wien Nussdorf. (ca 40 - 46 km på cykel) + båtresa till Wien-Nussdorf.
Er första cykeldag börjar med en tur genom den fantastiska Donauslingan, en passage där Donau gör en skarp kurva och som är en av de vackraste delarna av Donau och genom ett romantiskt och slingrande flodlandskap med små byar omgivna av gröna berg. I den lilla orten Aschach går ni ombord på ert fartyg och fortsätter under natten färden på Donau till Wien-Nussdorf.

Dag 3. Wien-Nussdorf - vilodag.
Fartyget anländer under morgonen till Wien, staden som är full av underbara sevärdheter - den kejserliga Hofburg, Stephansdomen, Spanska Ridskolan. Ett måste är ett besök på något av Wiens alla caféer med en Sachertorte och en kopp kaffe. De som vill kan följa med på en guidad stadsrundtur med buss eller cykel (mot tillägg). Kl 18.00 avgår fartyget mot Budapest

Dag 4. Budapest. Vilodag. Stadsrundtur per cykel, buss eller cykel utflykt till Szentendre (ca 48 km)
Från soldäck har ni en fantastisk utsikt över landskapet och den vackra staden Budapest. Det finns möjlighet att följa med på en guidad cykeltur alt. med buss till Budapests sevärdheter. Eller så gör ni en utflykt till konstnärsbyn Szentendre med behagfull atmosfär, vackra barockmiljöer, butiker, gallerier och museer medkonstsamlingar och ikoner. Under natten seglar fartyget till Visegrad.

Dag 5. Donaus knä/ Vac – Visegrad (rundtur ca 48 km) + båtresa Visegrad – Bratislava.
Dagens cykeletapp genom ”Donaus knä” är också en resa genom Ungerns historia. Med start i Visegrad cyklar ni via halvön Szentendre till barockstaden Vac och tillbaka till Visegrad. Under eftermiddagen avgår fartyget till Bratislava.

Dag 7. Wachau – Melk - Pöchlarn (ca 40-50 km) + båtresa till Passau.
Er sista cykeldag bjuder på en etapp med underbara naturscenerier, små byar, vinodlingar, borgar, kloster och ruiner i den berömda Wachaudalen. Ni cyklar genom vinregionen Wachau och har många möjligheter till besök hos någon vinbonde. Dagens mål är Pöchlarn, där ni går ombord igen. På kvällen kan ni njuta av en festlig avskedsmiddag ombord medan MS Prinz. Katharina tar er tillbaka till Passau.

Dag 8. Passau. Hemresa
Under förmiddagen kan vi njuta av livet ombord och den vackra utsikten.
Ungefär kl. 11.00 är det dags att ta farväl och gå iland.
Tåganslutningsresor från Passau bör bokas tidigast 13.30.
Med reservation för ändringar i programmet, beroende på väder och andra omständigheter utanför vår kontroll.
MS SE-MANON
Är ett bekvämt och trevligt fartyg av premium klass, 4 stjärnor ****. Efter cykelturen kan ni koppla av i ett litet spa-område med bastu och bubbelpool, läsa en bok i biblioteket eller njuta av utsikten i panorama salongen. På det delvis övertäckta soldäcket finns solstolar och sittgrupper samt en pool, ca 870m x 4,50 m.
Fartyget har 3 däck, Övre däck, mellandäck, Huvuddäck (nedre däck) samt soldäck. Alla hytter är utsideshytter på ca 14 m2, och har dusch/wc, hårtork, TV, telefon, minibar och individuellt reglerbar luftkonditionering. Hytterna 306, 307, 308 och 309 på övre däcket har badkar. MS SE-Manon kan ta 148 passagerare, är 110 meter långt, 11,40 meter brett. Byggt år 1999 och renoverat 2019. Mellandäck och övre däck kan nås med hiss.
På det Övre däcket finns reception, panorama salong med bar, litet spa, bibliotek samt 30 tvåbäddshytter med s.k. fransk balkong, dvs öppningsbara fönster ända ner till golvet. På Mellandäck finns panorama restaurang samt 32 2-bäddshytter med stort, öppningsbart panoramafönster. På Huvuddäck (nedre däck) finns 13 två bäddshytter med ett mindre fönster, ca 40 cm högt, ej öppningsbart.
Avgångar 2024 MS SE-Manon
Fredagar 21/6, 28/6, 5/7, 26/7, 2/8, 9/8, 30/8, 6/9, 13/9, 20/9 2024.

Resa hit
Resan till och från Passau bokar du själv. Närmsta flygplatser är München och Wien. Från båda flygplatserna finns utmärkta tågförbindelser med Passau. Tåg från München till Passau tar ca 2-2,5 tim. www.bahn.com . Från Wien till Passau ca 2,5-3 tim. www.oebb.at På begäran kan vi boka transfer tur och retur flygplatserna i München eller Wien.
Väljer ni tåg hela vägen går rutten via Köpenhamn, Hamburg och München.
www.bahn.com eller jämför med interrailkort, www.interrail.se
 P-plats går att boka om ni kommer med bil. Kostnad 78 euro per vecka utomhus i inhägnat område, 92 euro per vecka i garage. Transfer tur och retur fartyget ingår. Kontakta oss gärna om ni undrar över något.
Program Passau-Bratislava -Budapest-Wien -Passau
S-E MANON

Dag 1. Passau – Engelhartszell
Individuell anslutning till Passau. Ombordstigning på fartyget kl 16.  Kl 19.00 avgår fartyget mot Engelhartszell.

Dag 2. Engelhartszell – Brandstatt (ca 43 - 49 km på cykel) + båtresa till Bratislava.
Er första cykeldag börjar med en tur genom den fantastiska Donauslingan, en passage där Donau gör en skarp kurva och som är en av de vackraste delarna av Donau. Vidare till Engelhartszell och genom ett romantiskt och slingrande flodlandskap med små byar omgivna av gröna berg. I den lilla orten Brandstatt går ni ombord på ert fartyg och fortsätter färden på Donau till Bratislava.

Dag 3. I Bratislava. (rundtur ca 53 km).
Ankomst till Bratislava under förmiddagen. Dagens cykeltur går till slottet Hof med en praktfull terrassträdgård. Ni cyklar genom Österrikes ”grönsaksträdgård” tilbaka till Bratislava. Eller så ägnar ni dasen åt att njuta av Slovakiens vackra huvudstad. Det finns möjlighet att följa med på en tur genom gamla stan, på cykel, till fots eller med minitåg. Åter till Bratislava. Fartyget seglar under natten till Budapest.

Dag 4. Budapest. Vilodag. Stadsrundtur per cykel, buss eller cykelutflykt till Szentendre (ca 48 km)
Från soldäck har ni en fantastisk utsikt över landskapet och den vackra staden Budapest. Det finns möjlighet att följa med på en guidad cykeltur alt. med buss till Budapests sevärdheter. Eller så gör ni en utflykt till konstnärsbyn Szentendre med behagfull atmosfär, vackra barock miljöer, butiker, gallerier och museer med konstsamlingar och ikoner. Under natten seglar fartyget till Visegrad.

Dag 5. Donaus knä/ Vac – Esztergom (ca 48 km)
Dagens cykel etapp genom ”Donaus knä” är också en resa genom Ungerns historia, med start i barock staden Vac och till Esztergom med en fantastisk balilika, Ungerns största katolska kyrka. Under natten seglar fartyget till Wien.

Dag 6. Wien-Nussdorf - vilodag.
Fartyget anländer runt lunchtid till Wien, staden som är full av underbara sevärdheter - den kejserliga Hofburg, Stephansdomen, Spanska Ridskolan. Ett måste är ett besök på något av Wiens alla caféer med en Sachertorte och en kopp kaffe. De som vill kan följa med på en guidad stadsrundtur med buss eller cykel (mot tillägg). På kvällen möjlighet på operett konsert på någon av Wiens konsertlokaler. Fartyget seglar under natten till Wachau-området.

Dag 7. Wachau – Melk i Wachaudalen - Pöchlarn (ca 40-50 km)
Er sista cykeldag bjuder på en etapp med underbara naturscenerier, små byar, vinodlingar, borgar, kloster och ruiner i den berömda Wachaudalen. Ni cyklar genom vinregionen Wachau och har många möjligheter till besök hos någon vinbonde. Ni kommer till barockstaden Dürnstein och Weissenkirchen, med möjlighet att deltaga i en vinprovning. Dagens mål är Pöchlarn, där ni går ombord igen. På kvällen kan ni njuta av en festlig avskedsmiddag ombord.

Dag 8. Passau. Hemresa
Under förmiddagen kan vi njuta av livet ombord och den vackra utsikten.
Ungefär kl. 10.00 är det dags att ta farväl och gå iland.
Tåganslutningsresor från Passau bör bokas tidigast 12.00.
Med reservation för ändringar i programmet, beroende på väder och andra omständigheter utanför vår kontroll.

Pris från 9 650 kr/person


Vad ingår i resan?

- Del i utsideshytt i vald kategori
- 7 x helpension, från middag dag 1 t o m frukost dag 8.
- Frukostbuffé, möjlighet att göra lunchpaket vid frukosten, alternativt enkel lunch om man väljer att stanna ombord, eftermiddagskaffe med kaka, middag 3-rätters och välkomstdrink.
- Avskedsmiddag sista kvällen med cocktail.
- Daglig städning av hytten, handdukar och sänglinne.
- Kartor, broschyr material, (1 x per hytt) vägbeskrivningar och daglig information på engelska/tyska av rese ledningen ombord.
- GPS-koordinater för cykelturerna
- Hamn, sluss och passageraravgifter.
I priset ingår ej drycker till maten, ev. utflykter och entréavgifter, dricks till personalen  ombord (frivilligt) , resa till och från Passsau.
För specialkost kommer ett tillägg att tas ut ombord. OBS! Måste anmälas senast 14 dagar före avresa.
Avbeställningsskydd och reseförsäkring kontakta ert försäkringsbolag.