MANTOVA - VENEDIG
ELLER VENEDIG - MANTOVA
MED MS AVE MARIA
2024

DENNA CYKEL & BÅTRESA TAR ER LÄNGS PO-FLODEN I NORRA ITALIEN
Genom Po-deltat och till den fantastiska ”staden på vattnet”, Venedig. Programmet innehåller historiska och kulturella upplevelser såväl som naturupplevelser och kulinariska upplevelser. Några exempel är staden Mantova som är en italiensk renässans juvel, Ferrara, världskända Venedig och Po-deltats naturreservat med ett rikt fågelliv. Lägg därtill italiensk mat och vin, och ni har en perfekt resa.

Ni kan välja mellan två trevliga fartyg, Ave Maria som sjösattes 2011 och Vita Pugna, en ombyggd, romantisk holländsk pråm. Båda fartygen är italiensk ägda och drivs med italiensk charm, maten ombord lagas efter lokala recept. Resan går veckovis i vardera riktningen, Mantova – Venedig och Venedig –Mantova. Engelsktalande reseledare finns ombord och ni kan välja om ni vill cykla på egen hand med utförligt kartmaterial och beskrivning eller om ni vill cykla i grupp med reseledaren.

Cyklingen
är lätt, mestadels på cykelvägar längs floden Po på den s.k. Poslätten. Etapperna är mellan 30 och 55 km. Nattetid ligger fartygen i hamn. Skulle ni inte vilja cykla någon dag går det bra att stanna ombord. Fartygen går på  "Canale Bianco" som mestadels går parallellt med Po-floden. Kanalen regleras av flera slussar och seglingen påverkas inte av vattenståndet i Po. 

SOMMARSPECIAL!

2000 kr rabatt per person på avresor 29/6, 7/7, 13/7, 27/7
M/S Ave Maria
Ave Maria kan ta max 35 passagerare. Längd 41 meter och bredd 7,5 meter. Ombord finns fyra hytter på övre däcket, på ca 11 kvm, varav 2 st kan rymma 4 personer i två övre kojer. 10 standardhytter på Huvuddäck, ca 11 kvm, varav 3 st kan rymma en tredje person i en övre koj. Tre hytter på huvuddäck med våningssängar, kan även bokas som enkelhytter, ca 7,5 kvm.
Alla hytter har fönster, öppningsbara på övre däcket, bekväma sängar, 2 meter x 80 cm, dusch och wc, luftkonditionering, säkerhetsfack. I de flesta hytterna kan sängarna ställas tillsammans eller separat. Hårtork kan lånas. Ombord finns restaurang och salong med luftkonditionering, 220 volt ström, europlug. 2 soldäck med bord och stolar, cykel förvaring, fritt wi-fi. Fri tillgång till kaffe maskin.
Utresa Mantova-Venedig lördagar 2024
MS Ave Maria:  6/4, 20/4, 4/5, 18/5, 1/6, 15/6, 29/6, 13/7, 27/7, 10/8, 24/8, 7/9, 21/9, 5/10, 19/10 2024

Utresa Venedig-Mantova lördagar 2024
MS Ave Maria: 13/4, 27/4, 11/5, 25/5, 8/6, 22/6, 6/7, 20/7, 3/8, 17/8, 31/8, 14/9, 28/9, 12/10, 26/10 2024
Resa hit med flyg, tåg eller bil
Närmsta flygplatser är Venedig, Milano, Bergamo och Verona.
Mellan flygplatserna, och resans start och slut finns täta tågförbindelser. www.trenitalia.com. Fråga oss om ni undrar över något.
Tåg hela vägen från Sverige går också bra. Fråga oss.

Dag 1. Individuell resa till Mantova
Incheckning från kl 17.00. Kl 18.30 är det informationsmöte och därefter serveras middagen. Fartyget ligger under natten i Mantova, vid Pos biflod Minicio.

Dag 2. Cykeltur i Mantova med omnejd (ca 35 km)
Staden Mantova är något av en ”sovande skönhet”. Mantova grundades troligen av etruskerna och hade en glansperiod under furstehuset Gonzagas herravälde 1328-1708. Den gamla stadskärnan dominerades av hertigpalatset, Palazzo Ducale, som är stadens huvudattraktion och är ett ståtligt palats som ligger på en härlig piazza, påbörjat 1290 och om och tillbyggt under 1300- och 1400-talen. Till detta fogades 1395-1406 borgen Castello di San Giorgio, berömd för den freskosvit som Andrea Mantegna utförde 1468-74 i en av salarna. Katedralen i högrenässans började uppföras 1540 av Giulio Romano, vars främsta byggnadsverk i staden är det vackra lustslottet Palazzo del Té (1525-35) I Mantova hittar man inte många turister men de många fashionabla butikerna vittnar om stadens välstånd. Under eftermiddagen tar en lokal guide med er på en promenad till de främsta sevärdheterna.

Dag 3. Mantova – Governolo – Zelo (ca 50 km på cykel)
Vi börjar med en båttur fram till Governolo, där floden Minicio flyter ut i Po och formar en stor bassäng. Vid slussen tar ni era cyklar och går iland och följer sedan Po genom Ostiglia med en flytande kvarn och medeltida borg, fram till byn Bergantino. Bergantino ligger i hjärtat av "Grana Padano" ärkerivalen till Parmesanosten "Parmiggiano Reggiano". Här finns även ett museum med karuseller. I Zelo, en liten by vid ”Canal Bianco”,  kanalen som i stort sett följer floden, Po, väntar ert fartyg.

Dag 4. Zelo – Ferrara – Adria (Ca 50 km på cykel samt 60 km med buss).
Idag korsar ni Po-floden och beger er söderut till Ferrara, en annan av Italiens antika städer, med en välbevarad innerstad, omgiven av den ursprungliga stadsmuren. Ferrara är utsedd till Italiens cykelhuvudstad. Sedan en kort färd med buss till Adria, tidigare en grekisk hamn då staden låg vid havet. Här finns ett intressant museum över etruskisk, romersk och veneziansk historia.

Dag 5. Adria – Porto Viro – Chioggia/Pellestrina (ca 40 km på cykel).
Dagen börjar med en kort båtresa på Canale Bianco, som följer floden Po, till Porto Viro, där ni tar era cyklar för att upptäcka Po-deltat, med rikt fågelliv, bland annat flamingos. Ni passerar mynningen på floden Adigo, och följer kanalen Po-Brondolo som tar er till fram till lagunen runt Venedig. Om vädret tillåter kan ni göra stopp för ett härligt bad vid någon sandstrand på er väg till Chioggia, även kallad ”lilla Venedig” . Fartyget ankrar upp för natten vid ön Pellestrina.

Dag 6. Chioggia/Pellestrina – Venedig (ca 25 km på cykel).
Venedig väntar, men först ett besök i en helt annan värld, ön Pellestrina, en liten fiskeby. Pellestrina är den första av 2 öar på vår väg mot Venedig, slutligen ett stycke med färja till ön Lido, känd som hemvist för artister och aristrokrater under La Belle Epoque. Lido di Venezia hyser numera den internationella filmfestivalen.
Ni går sedan ombord på fartyget för färd förbi Marcusplatsen till hamnen i Venedig där ni skall tillbringa natten. Middag på egen hand i Venedig.

Dag 7. Venedig
Dagen till förfogande att på egen hand upptäcka den fantastiska staden Venedig, som under medeltiden hade stort inflytande över medelhavsregionen.  Obs att man inte får cykla i centrala Venedig, ej heller leda sin cykel.

Dag 8. Hemresa
Utcheckning efter frukost.
 Med reservation för ändringar företagna av kaptenen, beroende på hög- eller lågvattenstånd eller andra oförutsägbara händelser. Fartyget seglar på Canale Fissero/Bianco, som går parallellt med Po-floden, och är beroende av slussar etc.
Mantova- Venedig_7 nätter.pdf
Program Ave Maria Venedig - Mantova (1).pdf

Priset gäller per person i svenska kronor.

Hör med oss för barnrabatter. Enkelhytt för eget bruk, hör med oss för pris.
Extranatt i Venedig/Mestre eller Mantova kan bokas. Hör med oss för pris.
Priset ingår ej: Drycker till maten, resa till/ från Mantova/Venedig, ev entréavgifter och utflykter, dricks till personalen ombord (frivilligt), färjeavgifter i Venedig, ca 35 Euro. Avbeställningsskydd och reseförsäkring, kontakta ert försäkringsbolag. För gluten och laktosfri kost samt vegankost uttages ett tillägg av 600 kr. OBS! Staden Venedig kommer på prov att införa en besöksavgift på 5 euro, betalas på plats.

Pris från 14 950 kr/person
Sommarspecial: 2000 kr rabatt per person 29/6, 6/7, 13/7, 27/7


Vad ingår i resan?

- Resa med Ave Maria enligt program med inkvartering i dubbelhytt i vald -kategori, utsides hytt med dusch/wc
- 7 x frukost
- Möjlighet att göra lunchpaket vid frukosten, alternativt enkel lunch om man väljer att stanna ombord 
-6 x middag, 3-rätters. Dryck ingår ej
- Kaffe och te ombord
- Kartor och appar med GPS på engelska
- Städning av hytterna med handduksbyte i mitten av resan
- Engelsktalande reseledare ombord.
- Guidat besök i Mantova, besök på ostfabrik, entré till karusellmuseum i Bergantino, besök på glashytta i Murano
- Några kortare vandringar
 -Busstransfer Ferrara - Zelo / Ferrara - Adria
- Hamn, sluss och broavgifter
- Cykelhjälm, måste bokas i förväg